Меню Затваряне

Misho1

Мишо Николов е роден на 29 август 1989 година в София в семейството на полицай и учителка. От малък е запален по футбола и едва 7-годишен започва да тренира в ДЮШ на любимия си отбор ЦСКА. Първоначално треньорът на най-малката възрастова група – 9-годишните, Иво Котев отказва да го запише заради възрастта му. Макар и разплакан, Мишо говори сам с треньора и успява да го убеди да го вземе. С годините трупа опит и развива качествата си. Заради всеотдайността си към играта и притежаваните спортно-технически качества е избран за капитан на своята възрастова група и печели две републикански титли на България. Участва и в юношеския национален отбор на България. Печели всички възможни титли за юноши. Мечтата му е да играе в Манчестър Юнайтед, Байерн и Барселона. Любим девиз на Мишо е „Цели се в луната, за да се озовеш сред звездите“.  На 16 години започва професионалната си кариера в Родопа (Смолян), а на 17 години дебютира в „А“ група.

Мишо е всеотдаен към всичко, което прави. Учи в столичното 93-о училище, в което се обучават много от трениращите юноши в ЦСКА. Въпреки тренировките и малкото свободно време, Мишо проявява отговорност към учебната дейност. Любимият му предмет е историята. Дипломира се предсрочно, като в 11-и клас взема материала и за 12-и клас.

Коварна болест прекъсна младия му живот… Заболяването е открито случайно през лятото на 2007 година след поредната тренировка. Въпреки последвалите операция и химиотерапии, Мишо напусна този свят на 8 май 2008 година, дни преди абитуриентския бал на връстниците си, с които искаше да празнува. На погребението присъстват 800 човека, последен жест на уважение от неговите съученици, учители, приятели, треньори. По предложение на съучениците му от випуск 2008 година, в 93-о училище  е учреден спортен клуб, носещ името на Мишо Николов.

През 2008 г. в училището е учреден  спортен клуб, носещ името на преждевременно напусналия ни млад футболист Мишо Николов. В  клуба има секции по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и мини волейбол, бадмингтон.