Меню Затваряне

Име: DESIBOOK – A digital bridge of books for environment, sustainability and inclusion.

В началото на февруари 2023г започна работа по проекта DESIBOOK „Дигитален мост от книги за околната среда, устойчивостта и приобщаването“, финансиран от програмата „Еразъм“ в рамките на KA220-Партньорства за сътрудничество в училищното образование.

93-то средно училище “Александър Теодоров” е партньор заедно с организации и институции от няколко европейски държави.

В тригодишния проект ще участват:

  1.  Университет Телематика Пегасо, координатор на проекта, ангажиран с насърчаването на дигитализацията, приобщаването и околната среда чрез творчество и култура, като се започне с книги.
  2. 93-то средно училище “Александър Теодоров”, София (България);
  3. Editrice от Рим, организации от образователния и издателския сектор;
  4. Liceo classico scientifico La Mura  Ла Мура ди Ангри;
  5. Istanbul Ataturk Fen Lisesi /Ататюрк Фен Лисеси от Истанбул (Турция);
  6. PLATON M.E.P.E от Катерини (Гърция);
  7. Colexio Bouza Brey във Виго (Испания);

Университетът и училищата играят съществена роля в създаването и споделяне на задълженията в областта на културата и гражданството. В този контекст литературата и книгите, както класически, така и съвременни, определено играят важна роля.

Тези автори са известни в собствените си страни, но понякога се пренебрегват в останалата част на Европа. Книги, но не само.

Университетът в Пегасо ще проектира платформата “Дело на книгите”, където учениците и учителите от петте партньорски училища ще могат да обменят информация за книгите в съответните си страни, като пишат документи, свързани с Библиография на авторите, резюме на книги, преброяване и много повече.

Учениците ще участват активно в писането на т.н “Творческа писателска звезда” чрез провеждане на уникален повествователен експеримент чрез създаването на многопистови истории, които ще бъдат събрани в сборник, публикуван онлайн на платформата. Крайният резултат ще бъде набор от инструменти за творческо писане под формата на наръчник на английски език, за да може този инструмент да бъде пренесен и възпроизведен в други европейски училища.

В подкрепа на работата по този продукт университетът Пегасо ще разработи и онлайн курс по техники за създаване на истории. Под ръководството на Agra Editrice и Bimed училищата ще участват в изготвянето на многоезичен речник за междукултурния диалог и създаването на “зелени” късометражни филми по историите на книгите, написани чрез метода “щафетата”.

Особено въздействащо и стимулиращо ще бъде участието на ученици и учители от партньорските училища в “Корабът на книгите ” (“Ship of books”), който Agra editrice организира всяка година в края на април с отпътуване от Чивитавекия, Италия и пристигане в Барселона, Испания за „Фестивалът на Свети Георги, книги и рози“ до отбелязваме Световния ден на книгата. Това е фестивал на морската литература за ученици, който тази година ще се проведе за единадесети път. Фестивалната програма е богата, включваща срещи с писатели, лаборатории за писане, фотография, журналистика, филмови и театрални мероприятия. В изданието за 2023 г. ще участват по 2 учители на училище партньор, в изданията за 2024 и 2025 г. ще участват, освен учители, така иученици от всяко училище.

Накрая ще се проведат 5 международни срещи във всички страни партньори и 2 събития за разпространение ще бъдат организирани съответно в Турция и Италия по средата на проекта.

Резултати

Информация
№: 2022-1-IT02-KA220-SCH-000087742
Финансираща програма: ЕРАЗЪМ+; KA2-Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики; KA201-Стратегически партньорства в сферата на училищното образование;
Продължителност: 01.01.2023 – 31.12.2025
Партньори: UNIVERSITA TELEMATICA PEGASO
Уебсайт: предстои