Меню Затваряне

Ден на Европа

© Булфото/архив

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Вечерта на 9 май – Деня на Европа, между 20.00 и 24.00 ч., сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг. Инициативата в столицата се осъществява благодарение на партньорството на Представителството на Европейската комисия в България и Националния дворец на културата.

Любопитни факти за Европейския съюз по време на разходка из добре познати места и сгради в центъра на столицата ще научат участниците в играта „Евродетективи“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Тя ще се провежда от 30 април до 30 октомври на открито в София. Играта „Евродетективи“ ще отведе участниците на осем различни места в центъра на София, на всяко от които ще търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с европейски теми. За участие са необходими единствено смартфон с интернет връзка, два свободни часа и удобни обувки. Повече информация ще намерите тук.

По случай 9 май българските граждани ще имат възможност и да гледат филмите финалисти за награда LUX – Европейска филмова награда на публиката(link is external) . Наградата е създадена от Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. От Европейския парламент в България подготвят и мобилна игра в София, в която гражданите ще могат да се включат. Повече информация за това, къде и как можете да гледате филмите, ще намерите тук

За да отбележи празника, Стопанският факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” организира изложба на тема „Еразъм+ със Стопанския факултет на СУ: прозорец към моята Европа“. Кадрите на студенти и преподаватели, които са участвали в различни програми за обмен на ЕС, ще могат да бъдат видени от в периода 30 април – 14 май в парковото пространство пред НДК в близост до лятната сцена „Кино Кабана“, София. Представените 26 фотографии са избрани с конкурс в рамките на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Те показват богатството на Европа през очите на студентите и преподавателите и напомнят за нестихващия стремеж към непознатото и за съзидателната мисия на академичния дух. Инициативата се осъществява по идея на Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Повече информация ще намерите тук.

Повече за разнообразните събития и инициативи за Деня на Европа през 2021 г. вижте ТУК.

Източник: Представителството на Европейската комисия в България

снимка: ©Булфото/ архив