Меню Затваряне

Учителят от нашето училище Боян Бойчев за втори път с Пушкинската награда

Преподавателят по руски език и български език и литература в 93-о Средно училище „Александър Теодоров – Балан“ Боян Бойчев за втори път е сред лауреатите на Международния Пушкински конкурс. Заради пандемията церемонията по награждаването, която трябваше да се проведе в Москва през септември, се състоя на 17 декември в онлайн формат.

Тази година конкурсът, организиран от в. „Росийская газета“ с подкрепата на правителството на Москва, отбеляза своя 20-годишен юбилей. Темата, по която участниците трябваше да напишат есе, бе: „Автографът на победата. За войната и мира на уроците по руски.“ Тя бе свързана със 75-годишнината от победата във Втората световна война. Всяка година 50 учители по руски от цял свят са сред лауреатите на конкурса, като човек само веднъж може да спечели престижната награда. Заради юбилея през 2020-а организаторите направиха изключение и допуснаха и участници от предишни издания, като още 25 души бяха отличени, сред които и Боян Бойчев. Той бе лауреат и през 2017 г.

Като част от наградата победителите в конкурса преминават допълнително обучение по руски език за повишаване на квалификацията, организирано от Държавния университет по руски език „А. С. Пушкин“ и от Московския педагогически държавен университет.

Организаторите на Пушкинския конкурс обещаха, че все пак среща в Москва ще има и тя ще е през есента на следващата година.